Nederland staat vol met restaurants. Van eetgelegenheden voor het hele gezin, tot luxe sterrenrestaurants. Van themarestaurants, tot restaurants op bijzondere plekken. In totaal zijn er in ons land zo’n 11.000 restaurants te vinden die onderverdeeld worden in de volgende categorieën: restaurants, bistro’s, café-restaurants en wegrestaurants.

Fastfoodbedrijven (ongeveer 10.000 ondernemingen), eetcafés (zo’n 2.000 stuks) en hotel-restaurants (1.500 bedrijven) worden hierbij nog niet eens meegerekend!

Met zoveel restaurants is er keuze genoeg en het is ook nog eens zo, dat de kwaliteit van de restaurants in Nederland de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Eind 2015 waren er 107 sterrenrestaurants in ons land te vinden: twee restaurants met drie Michelinsterren, 20 restaurants met twee sterren en 85 restaurants met één Michelinster. Een mooi moment om drie van deze toprestaurants in de spotlights te zetten!

1. De Leest in Vaassen – 3 Michelinsterren

Eind november 2013 werd restaurant De Leest in Vaassen onderscheiden met een derde Michelinster, waarmee Nederland heel even drie restaurants met drie sterren binnen de landsgrenzen had (De Librije en Oud Sluis waren de andere twee, maar die laatste sloot eind 2013 de deuren).

“Elk gerecht draagt de signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak.” – Michael Ellis, internationaal directeur Michelingids

De Leest wordt gerund door chef-kok Jacob Jan Boerma en zijn partner Kim Veldman. In 2002 begonnen zij het restaurant in een oude schoenmakerij aan de rand van de Veluwe en al in 2003 ontving De Leest zijn eerste Michelinster. In 2007 volgde de tweede Michelinster.

Onlosmakelijk verbonden: wijn en spijs

Het zijn bij De Leest niet alleen de gerechten die de drie Michelinsterren in de wacht hebben gesleept. Het restaurant wordt namelijk ook geroemd om de wijnkaart, waar sommelier Kim Veldman verantwoordelijk voor is. Om de gouden combinatie van spijs en passende wijnen het beste tot zijn recht te laten komen, heeft men er dan ook voor gekozen om de inrichting en sfeer van het restaurant rustig en modern te houden. In de zomer bestaat ook de mogelijkheid om op het terras te eten.

Gasten kunnen bij De Leest terecht voor zowel de lunch als het diner. De prijs voor een lunch ligt rond de 60 euro en wie gaat dineren bij dit driesterren restaurant moet rekenen op een bedrag tussen de 90 en 150 euro. De Leest biedt plaats aan 35 gasten.

2. Inter Scaldes in Kruiningen – twee Michelinsterren

Het houden van twee Michelinsterren is een hele verdienste, zeker als ze al zo lang in het bezit zijn zoals bij restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen het geval is. Dit restaurant ontving namelijk in 1977 al zijn eerste Michelinster, gevolgd door een de tweede in 1984. Het is dan ook geen wonder, dat er bijna ieder jaar wel geruchten gaan dat Inter Scaldes een derde ster in de wacht gaat slepen. Helaas is dit er tot op heden nog niet van gekomen.

“Tussen de Scheldes ligt dit prachtig restaurant, waar eigentijdse elegantie en kunst de toon zetten. In deze omgeving vindt de chef topproducten en inspiratie om zijn ideeën te vertalen naar het bord: gedetailleerde gerechten waarin smaken contrasteren, verrassen en overtuigen. Keer op keer fantastische mondsensaties.” – inspecteur Michelingids

In de keuken staat chef-kok Jannis Brevet, die eerder al ruimschoots zijn sporen verdiende in andere, met Michelinsterren bekroonde keukens. Zijn kracht ligt op het gebied van de Zeeuwse specialiteiten, zowel van het land als uit het water. Want wat is een Zeeuwse sterrenkeuken nou zonder producten als de Oosterschelde kreeft, mossels, oesters, zeebaars, zeekraal en lamsoren, vers fruit uit de Bevelandse polder en het Zeeuwse zuiglam?

Tussen de Scheldes

De naam Inter Scaldis betekent – heel toepasselijk – ‘tussen de Scheldes’. Het restaurant is gevestigd in een voormalige boerderij uit 1927. ’s Zomers kunnen gasten buiten op het terras zitten, waarbij ze niet alleen kunnen genieten van de schitterend opgemaakte gerechten, maar ook van de Engelse tuin die bij het restaurant hoort.

Bij Inter Scaldis kan men terecht voor een lunch (vier gangen) en het diner (vijf gangen). Een uitgebreid lunchmenu is er vanaf 95 euro en de prijs voor het vijf gangen diner begint bij de 125 euro. Er is bij Inter Scaldis plaats voor 55 gasten.

3. Joelia in Rotterdam – één Michelinster

Chef-kok Mario Ridder heeft een ongelooflijke prestatie geleverd: in de negen maanden tijd dat zijn nieuwe restaurant Joelia open was, heeft hij afgelopen december al één Michelinster bij elkaar gekookt. Er zijn maar weinig top koks die hem dat nadoen!

“Joelia bewijst dat raffinement niet complex hoeft te zijn. Dat doet ze met haar eclectisch decor dat vintage en design enig mooi samenbrengt. Maar ook met haar keuken: de gerechten zijn dan wel creatief, toch zijn ze niet té bewerkt en dienen ze één doel: een harmonie creëren van subtiele parfums en intense smaken.” – Inspecteur Michelingids

Dat Mario Ridder een echte sterrenkok is, bewees hij al eerder met zijn restaurant De Zwetheul. Daar sleepte hij namelijk twee Michelinsterren in de wacht. En aangezien het gezegde ‘never change a winning team’ luidt, heeft hij gewoon de hele keukenbrigade met zich meegenomen om aan de slag te gaan in zijn nieuwe restaurant Joelia dat in februari vorig jaar de deuren opende.

Wereldklasse in wereldstad

Restaurant Joelia bevindt zich midden in het hart van Rotterdam en dat is ook duidelijk terug te zien in het interieur: de inrichting is modern, casual en wie er oog voor heeft, zal de nostalgische verwijzing naar de jaren zestig zeker weten te waarderen. Joelia is internationaal, maar laagdrempelig. De doelgroep is breed – van uitgebreide lunch- en dinergasten tot de snelle bezoeker die het maximale uit zijn of haar dag wil halen met een cocktail en een paar hapjes.

Wie naar het menu van Joelia kijkt, ziet het streven naar een breed publiek ook meteen terug. Zo is er een uitgebreid menu met zes (€ 79,50) of tien gangen (€ 129,50), maar kan de gast ook kiezen uit Mario’s favorieten en Joelia’s give away. Er is een lunchmenu met twee of drie gangen (voor respectievelijk € 29,95 en € 39,95) en er zijn 60 zitplaatsen.