Omzet horeca stijgt met 5,7 procent – grootste groei in 15 jaar

omzet horeca

De horecabranche heeft alle redenen voor een feestje: in het afgelopen jaar is de omzet van de Nederlandse horeca namelijk met 5,7 procent gegroeid. Dit is de sterkste groei in vijftien jaar, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

De hoge stijging is vooral te danken aan de eerste drie kwartalen van 2015 – in het laatste kwartaal was juist een kleine afzwakking te zien.

Meer consumpties

Snackbars (waartoe ook lunchrooms en ijssalons worden gerekend) hebben de grootste omzettoename op hun rekening mogen schrijven. Zij zagen de omzet met 2,4 procent stijgen. Dit is voor snackbars de grootste groei in vier jaar. Ook restaurants en cafés deden het goed in 2015: zij zagen een respectievelijke omzetstijging van 1,8 procent en 1 procent.

Het CBS geeft aan dat de algehele groei in de omzet van de horeca niet zo zeer veroorzaakt wordt door prijsstijgingen, maar door meer verkoop. Alleen in de cafés speelden de hogere prijzen een grotere rol: hier waren de consumpties 2,3 procent duurder dan in 2014. Gemiddeld lagen de prijzen in de horeca 1,3 procent hoger dan in het vorige jaar.