Nederlander wil kraanwater op de menukaart

Nederlander wilt kraanwater op de menukaartHet is bezoekers van restaurants al jarenlang een doorn in het oog: het ontbreken van kraanwater op de menukaart. Vaak is het helemaal niet mogelijk om een glas of karaf kraanwater geserveerd te krijgen of er moet voor betaald worden. Dat moet veranderen, vonden de ruim 100.000 Nederlanders die de petitie ‘Overal Kraanwater Graag’ ondertekenden.

Vandaag overhandigde een speciale kraanwatercoalitie de handtekeningen tijdens de Horecava in de Amsterdamse RAI aan Martijn Naberman, hotelschooldirecteur van de Tio Hotelhogeschool.

Het beste drinkwater ter wereld

Een groot aantal van de handtekeningen is afkomstig van restaurantbezoekers en festivalgangers. Het is namelijk de bedoeling dat er niet alleen in restaurants kraanwater op tafel komt, maar dat dit voortaan ook aangeboden wordt op festivals en in andere openbare ruimtes. Behalve door initiatiefnemer Vitens wordt de petitie ook ondersteund door andere waterbedrijven zoals Brabant Water, PWN, Oasen en Dunea. Ook het Voedingscentrum heeft zich aangesloten bij de actie.

“In buurlanden om ons heen is het heel gewoon dat er een karafje met water op tafel staat, maar bij ons in Nederland is dit taboe.” – Stefan Wesselink, woordvoerder Vitens

Nederlands kraanwater behoort tot het beste ter wereld. Het is volgens velen dan ook zinloos en onnodig vervuilend om uitsluitend flessenwater aan te bieden.