Michelinsterren zijn van toepassing op de kwaliteit van het eten. Wanneer een restaurant of een hotel goed eten serveert, kan deze Michelinsterren verdienen. In de jaarlijks verschijnende Rode Gidsen van Michelin staan de hotels en restaurants vermeld die zo’n Michelinster hebben weten te bemachtigen.

Geschiedenis

De Michelingids is in 1900 ontwikkeld voor mensen die on the road waren. Door middel van deze gids kon de mobiliteit worden bevorderd, en daarmee ook de slijtage van de banden. In 1926 maakte de Michelinster haar intrede. Vroeger betekende één ster dat je er veilig kon eten, twee sterren dat als je er toevallig voorbij kwam dat je daar dan wel eens kon gaan eten en drie sterren dat het de moeite waard was zo’n 30 kilometer om te rijden voor dit restaurant, als je honger had. Zoals hier onder valt te lezen, is de betekenis door de jaren heen redelijk veranderd.

Hoe verdien je een Michelinster?

Om een Michelinster te verdienen moet je je bevinden in een gebied waarin Michelin actief is. Daarnaast moet je het geluk hebben dat een inspecteur van Michelin je restaurant vereert met een bezoekje. Aanleiding voor een bezoek is vaak de media buiten Michelin zelf: lokale bloggers, recensenten en critici. Mocht dit je allemaal zijn gelukt, dan worden er één, twee of drie sterren toegekend aan het restaurant, indien het voldoende presteert.

Betekenis van de sterren

Eén ster wil zeggen dat de keuken een uitstekende is in zijn categorie. Het restaurant kan worden beschouwd als een goed rustpunt op je route. Twee sterren wil zeggen dat het de moeite waard is een omweg te maken om een bezoek aan dit restaurant te brengen. Vaak zijn er ook bijzondere specialiteiten en wijnen te vinden in dit restaurant. Wanneer een restaurant drie sterren heeft verdiend, wil dit zeggen dat het restaurant het zelfs waard is een reis te maken om hier te gaan eten. Het eten is er altijd verrukkelijk en er worden beroemde wijnen geserveerd.

Nederlandse sterrenrestaurants

In Nederland zijn er ook enkele restaurants te vinden die een keuken hebben die voldoen aan de eisen voor een Michelinster. Er zijn zelfs twee restaurants te vinden die zo’n goede keuken hebben dat zij drie sterren hebben weten te bemachtigen, zoals restaurant De Librije in Zwolle.

Restaurants met 3 sterren

» De Librije, Zwolle
» Oud Sluis, Sluis

Restaurants met 2 sterren

» &samhoud places, Amsterdam
» Aan De Poel, Amstelveen
» Beluga, Maastricht
» Boreas, Heeze
» Chapeau!, Bloemendaal
» Ciel Bleu, Amsterdam
» Da Vinci, Maasbracht
» De Bokkedoorns, Overveen
» De Kromme Watergang, Hoofdplaat
» De Leest, Vaassen
» De Leuf, Ubachsberg
» De Lindenhof, Giethoorn
» De Treeswijkhoeve, Waalre
» De Zwethheul, Schipluiden
» Inter Scaldes, Kruiningen
» Librije’s Zusje, Zwolle
» Parkheuvel, Rotterdam
» Ron Blaauw Amsterdam, Amsterdam

Restaurants met 1 sterren

» ‘t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
» ‘t Nonnetje, Harderwijk
» ‘t Schulten Hues, Zutphen
» ‘t Vlasbloemeken, Koewacht
» Amarone, Rotterdam
» Apicius, Bakkum
» Aubergine, Steyl
» Avant-Garde van Groeninge, Eindhoven
» Basiliek, Harderwijk
» Blok’s, Amersfoort
» Bord’Eau, Amsterdam
» Bretelli, Weert
» Brienen aan de Maas, Well
» Calla’s, Den Haag
» Château Neercanne, Maastricht
» Cheval Blanc, Heemstede
» Cordial, Oss
» Culinaire Verwennerij Bij Jef, Den Hoorn (Texel)
» De Bloemenbeek, De Lutte
» De Bokkepruik, Hardenberg
» De Burgemeester, Linschoten
» De Gieser Wildeman, Noordeloos
» De Groene Lantaarn, Zuidwolde
» De Heer Kocken, Vught
» De Hoefslag, Bosch en Duin
» De Karpendonkse Hoeve, Eindhoven
» De Kromme Dissel, Heelsum
» De Lindehof, Nuenen
» De Moerbei, Warmond
» De Molen, Kaatsheuvel
» De Nederlanden, Vreeland a/d Vecht
» De Saffraan, Amersfoort
» De Vlindertuin, Zuidlaren
» De Vrienden van Jacob, Santpoort
» De Wanne, Ootmarsum
» De Zwaan, Etten-Leur
» élevé, Leeuwarden
» FG, Rotterdam
» Fred, Rotterdam
» Grand Restaurant Karel V, Utrecht
» Hanting Cuisine, Den Haag
» Hermitage, Rijsoord
» Het Koetshuis, Bennekom
» Hotel Gastronomique De Echoput, Hoog Soeren
» Kaagjesland, Reeuwijk
» Kaatje bij de Sluis, Blokzijl
» Kasteel Heemstede, Houten
» Katseveer, Wilhelminadorp
» Koriander, Drachten
» La Provence, Driebergen
» La Rive, Amsterdam
» la Trinité, Sluis
» Lakes, Hilversum
» Lastage, Amsterdam
» Latour, Noordwijk
» Le Marron, Malden
» Le Restaurant, Amsterdam
» Merlet, Schoorl
» Mijn Keuken, Wouw
» ML, Haarlem
» Niven, Rijswijk
» O Mundo, Wageningen
» Onder de Linden, Aduard
» One, Roermond
» Perceel, Capelle aan den IJssel
» Piloersemaborg, Den Ham
» Posthoorn, Monnickendam
» Pure C, Cadzand
» Savelberg, Voorburg
» Seinpost, Scheveningen
» Sense, Den Bosch
» Soigné, Bussum
» Sonoy, Emmeloord
» Tante Koosje, Loenen aan de Vecht
» Toine Hermsen, Maastricht
» Tout a Fait, Maastricht
» Valuas, Venlo
» Vermeer, Amsterdam
» Vinkeles, Amsterdam
» Wolfslaar Restaurant, Breda
» Wollerich, Sint Oedenrode
» Yamazato, Amsterdam