Horeca-talenten treden in voetsporen Cas Spijkers

cas-spijkers-header
Cas Spijkers was één van de eerste televisiekoks in Nederland, zijn programma Koken met sterren zorgde voor grote bekendheid in Nederland. In 2010 werd slokdarmkanker geconstateerd bij de topkok, waarna hij in oktober 2011 overleed. In de serie De appel en de boom van levensverzekeraar DELA, vertelt dochter Pascalle over het leven van haar vader.

Pascalle vertelt dat zij en haar zus Tanja niet meteen enthousiast waren om ook de horeca in te gaan: “Mijn zus heeft een opleiding tot dierenartsassistente gevolgd, ik ging naar de MEAO.” Uiteindelijk kwamen beide toch bij hun vader in de keuken terecht, toen hij hun hulp nodig had in restaurant De Swaen. Onder leiding van Spijkers behaalde het restaurant in 1984 2 Michelin-sterren.

Cas-Spijkers-kroketten

De Amsterdamse croquetten

Naast zijn tv-programma en zijn sterrenrestaurant, maakten ook zijn croquetten hem bekend: “Oudste kleindochter Janneke wilde zijn kroketten laten proeven in de klas. Toen is hij ze in haar klas gaan bakken”, vertelt Pascalle aan DELA (PDF). De Amsterdamse Croquetten, zoals de kroketten van Spijkers heten, werden in verschillende tests benoemd tot de beste van Nederland.

Cas Spijkers Academie

Voor wie in de voetsporen van Spijkers wil treden, is er sinds 2009 de Cas Spijkers Academie. Jonge horeca-talenten worden hier opgeleid tot kok, gastheer / -vrouw, zelfstandig werkend kok of leidinggevende keuken.

De appel valt niet ver van de boom

Pascalle heeft inmiddels haar eigen cateringbedrijf en was blij dat ze bij de start daarvan haar vader om advies kon vragen: “Mijn vader heeft me toen echt de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. Ook later kon ik hem altijd bellen als ik ergens tegenaan liep.” Dat de appel inderdaad niet ver van de boom valt, blijkt in dit geval maar weer, Pascalle sluit niet uit nog eens een nieuw horeca-avontuur te beginnen: “Misschien wel met mijn zus, wij vullen elkaar perfect aan. Het zit toch in ons bloed!”