restauranteigenaar

Het is de leukste baan ter wereld: horecaondernemer. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat veel mensen dromen over het hebben van een eigen restaurant. Jij ook? Of ben je zelfs al bezig met het opzetten van je eigen restaurant? Vergeet dan niet dat er heel wat bij komt kijken. Want hoe mooi je droom ook is, je moet wel voldoen aan een heel pakket aan eisen, wetten en regelgeving. Wat er precies komt kijken bij het runnen van een eigen restaurant, lees je hieronder.

En ben je al eigenaar van een restaurant? Haak dan niet af! Het kan nooit kwaad om nogmaals door te nemen of je je zaken goed op orde hebt. Maar laten we eens beginnen met de ingrediënten die je nodig hebt om van jezelf de ideale horecaondernemer te maken.

Eerst even checken: de ideale horecaondernemer

 • Heeft een uitstekend gevoel voor eten.
 • Is gastvrij.
 • Heeft een passie voor smaak.
 • Beschikt over heel wat creativiteit.
 • Heeft een goede mensenkennis.
 • Is veeleisend.
 • Kan delegeren.
 • Beschikt over een enorm doorzettingsvermogen.
 • Heeft lef.
 • Is niet bang om hard te werken.
 • Heeft een goed zakelijk inzicht.

Je herkent ongetwijfeld deze punten in jezelf – je bent immers niet voor niets een horecaondernemer in hart en nieren! Je beschikt over de juiste instelling, dus het wordt tijd om te kijken welke praktische zaken er geregeld moeten worden voor je eigen restaurant.

Oriënteren, regelen en voorbereiden

Natuurlijk heb je al lang nagedacht over wat voor soort restaurant je zou willen hebben. Een volgende stap is de aanschaf van het pand hiervoor. Houdt er hierbij rekening, dat jouw restaurant wel moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Controleer dit dus van tevoren.

Een ander punt dat heel wat geregel vereist, is het rondkrijgen van de financiering. Wat hierbij helpt, is het klaar hebben van een ondernemingsplan. Hierin geef je duidelijk aan wat je plannen en doelen zijn en hoe het financiële plaatje eruit gaat zien.

Is dat allemaal geregeld? Dan is het misschien een open deur, maar iedere (horeca)ondernemer is verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt hiervoor onder andere een bedrijfsnaam nodig, maar denk ook eens na over een zakelijke rekening die je voor je nieuwe restaurant wilt openen. De KvK zorgt er vervolgens voor dat jouw gegevens door worden gegeven aan de Belastingdienst.

De vergunningen

Als restauranteigenaar moet je heel wat vergunningen op orde hebben. Het begint met de omgevingsvergunning. Hiertoe behoren verschillende onderdelen, zoals de vergunningen om te mogen slopen en bouwen (als het pand verbouwd moet worden), maar ook de vergunning of gebruiksmelding voor brandveilig gebruik en de melding van milieubeheer. Welke onderdelen van de omgevingsvergunning je nodig hebt voor je project, kun je achterhalen via het Omgevingsloket Online. Hiermee kun je ook de benodigde omgevingsvergunning aanvragen.

Daarmee ben je er echter nog niet op vergunningsgebied. In sommige gemeenten heb je als horecaondernemer een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Ook mag je niet zo maar alcohol op je menukaart zetten – hiervoor moet je in het bezit zijn van een drank- en horecavergunning. Let er ook op dat je vaak een terrasvergunning bij de gemeente moet aanvragen voordat je je gasten buiten in het zonnetje mag zetten.

De zorg voor je personeel

Als horecaondernemer ben je verantwoordelijk voor je personeel. Je krijgt dan ook te maken met wet- en regelgeving op dit gebied, zoals arbeidsvoorwaarden, arbeidsrecht, personeelsbeleid en pensioen.

Wat je echter ook niet moet vergeten, is dat je dient te zorgen voor een goede uitrusting van je personeel. Comfortabele en beschermende werkkleding is een absolute must – zeker in een keuken waar gewerkt wordt met professionele apparatuur, hete fornuizen en ovens en etenswaren. Tel daarbij op dat horecapersoneel vaak lange dagen maakt waarbij men lange tijd op de benen staat en je zult snappen dat de werkkleding absoluut de moeite waard is van een investering.

Een goede hygiëne

Als horecaondernemer moet je over een HACP-plan beschikken of aan kunnen tonen dat je een goedgekeurde hygiënecode volgt. Dit geldt voor ieder bedrijf waar eet- en/of drinkwaren worden bereid – van foodtruck tot sterrenrestaurant en van koffiebar tot pannenkoekenrestaurant.

Het is misschien overbodig om te zeggen, maar zorg altijd voor een schone werkplek en voor verse ingrediënten. Werk nooit met voedsel dat te lang is blijven liggen. Het is misschien zonde van dat lekkere eten, maar het laatste waar je op zit te wachten, is dat gasten gaan klagen of dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een negatief inspectierapport over je schrijft.

Vergeet niet te genieten!

Hoewel er dus heel wat komt kijken bij het runnen van een eigen restaurant, zou je als horecaondernemer echt niet meer anders willen. Het is immers vaak een droom die werkelijkheid wordt. Vergeet dus vooral niet om ook te genieten van deze droom! Het is hard werken, maar wie na een lange dag zijn gasten tevreden naar huis ziet gaan, weet dat het allemaal meer dan de moeite waard is.